Miután a seleção védelmének sikerült elbaltáznia egy megnyert meccset Uruguay ellen, a mumus Paraguay otthonában kellene megszereznie a Dunga-csapatnak az első idegenbeli győzelmet. Hogy ez milyen nehéz lesz, arról elég annyit mondani: a legutóbbi két Copa Américán a guaraník küldték haza az aranysárgákat. A bajt csak tetézi, hogy a várva várt sikert Neymar nélkül kell kiharcolniuk Dani Alveséknek; a gazellamozgású zseni helyettesítőjéről ezen írás megjelentéig még nem született döntés.

 

Megint nem tudok mást írni, mint az uruk elleni beharangozóban: Ramón Díaz kőkemény harcosokból álló csapata ellen kutya nehéz dolga lesz kedvenc braziljainknak. Az ellen ugyanúgy 2-2-t játszott Ecuadorban, mint a szambások Recifében Uruguayjal, s ugyanúgy nyolc pontja van, ám míg a kanárik újabb önbizalom-pihéket hullattak (lassan hozzájuk képest a magyar válogatott igazi sikercsapat lesz), addig a paraguayiak erőt meríthetnek a listavezető elleni idegenbeli ikszből, s ultradefenzív 4-5-1-üket sem lesz egyszerű feltörni. 

A szerda hajnali meccsen külön figyelmet érdemel (Dani, légy résen!) az Ingolstadt balszélsője, az egyenlítőiek elleni gólokat jegyző Dário Lezcano, de mivel jól tudjuk, hogy Dél-Amerikában nem szoktak tuskólábúakat beállítani egy válogatottba sem, semmi ok arra, hogy bárki is lenézze az albiroját. Arra pedig aligha kell emlékeztetni bárkit, akinek a brazil nemzeti tizenegyért vérzik dobog a szíve, ki volt az, aki szégyenszemre egymás után kétszer ejtette ki a srácokat a Copa Américáról.

Az Uruguay elleni színvonalában remek, ám alaposan elbaltázott recifei csata nem csak az elvesztegetett két pont miatt fájó, hanem Neymar kiesése miatt is: a kissé ideggyenge üdvöske "okos" tiprása következtében kapott sárgája miatt Barcelonában, luxusapartmanja kényelmében tekinti meg a Defensores del Chaco-beli ütközetet. Aki látta a 2014-es vébét, vagy éppen a tavalyi Copát, annak lehet némi fogalma arról, mit jelent a csapatnak a mágikus tízes kiesése... Ugyanakkor az is igaz, hogy egy ötszörös világbajnoknak még a jelenlegi ínséges időkben sem szabad kétségbe esnie, tekintve, hogy milyen fontos összecsapás vár a fiúkra.

Dungának Neymar több lehetséges ─ ám korántsem vele egyenértékű ─ opció is rendelkezésére áll: az edzésen Ricardo Oliveira játszott centert, ebben az esetben Brazília klasszikus kilencessel áll fel az Olimpia Asunción stadionjában. A 35 éves Santos-csatár mellett szól hatalmas tapasztalata, valamint, hogy a selejtezőkben a potenciális jelöltek közül neki már van gólja (Venezuela ellen), s a tavalyi Brasileirãóban ő lett a legjobb mesterlövész. Jelenlegi formája azonban finoman szólva sem a legfényesebb, s a tizenöt válogatott meccsén szerzett négy találata sem kiált futball-Oscarért.

Oliveira mellett klubtársa, Gabriel Paulista is szóba jöhet, őt Dunga az U-23-ból amolyan "pánikigazolásként" hívta be a keretbe. A játékrendszert tekintve illik a képbe, amennyiben a kapitány a hamis kilencesre szavaz, Gabigol ugyanis tud hamis kilencest játszani, bár a Santosban a legtöbbször a jobb szélen vetették be a jelen legnagyobb ígéretének tartott ifjoncot. Tudni kell ugyanis, hogy ő még csak tizenkilenc telet látott; ez előnye és hátránya is lehet egyben. Piaci értéke ennyi idősen is már 12 milló euró, s ha a szakvezetőnek lesz mersze bevetni, egy ilyen krízishelyzetben talán nagyobb segítségére lehet, mint anno Fikusz Kukisz volt Poncius Pilátusnak... A mindenkori brazil kapitányok (és különösen Dunga) hagyományos merevségét ismerve persze nehéz elképzelni, hogy a csiszolatlan gyémánt egy ilyen fontos meccsen egyből a kezdőben találja magát.

világbajnoki selejtező Brazília Neymar Willian Douglas Costa Dunga Dél-Amerika Hulk foci futball Alisson Daniel Alves Miranda Gil Filipe Luís Renato Augusto FC Barcelona Fernandinho Ricardo Oliveira Jonas Benfica Chelsea Manchester City Internazionale labdarúgás 2018 Oroszország

Szerepet kap-e a tizenkilenc éves csodagyerek?

Hulkkal már próbálkozott középen Dunga, bár sok lehetőséget nem kapott a Zenit izomembere. Egy biztos, ha a dinamika, a távoli lövések és a testi erő opcióként jelennek meg a Paraguay elleni taktikában, jó esélyei vannak, hogy a klubjában egyébként remek szezont futó, eredetileg szintén jobboldali támadóként használt spíler a kezdő sípszótól viselje a sárga mezt. A Givanildo Vieira de Souza néven anyakönyvezett csatár 45 mérkőzésen 11 gólnál tart a válogatottban, ez nem rossz arány, tétmeccsen azonban még egyet sem lőtt, ami azért jelentősen levon a produktum élvezeti értékéből.

A hamis kilences Jonasnak is ízlene, ráadásul 29 bajnoki góljával jelenleg ő európai aranycipő első számú várományosa, a Benficában a futó szezonban 38 meccsen szerzett 31 gólja is 13 gólpassza magáért beszél. Ilyen mutatók mellett meglepő, hogy mindössze nyolcszoros válogatott (két góllal), de kétségtelen, hogy a 31 éves támadónak talán életében nem volt ilyen jó szezonja. Dungára tökéletesen jellemző, hogy most is csak azért hívta be a keretbe, mert az MLS-ben levezető Kaká megsérült. Bár azok után, hogy derék szakemberünk Ronaldinho helyett Grafitét nevezte a 2010-es vébére, már semmin nem csodálkozunk...

A többi csapatrészről: noha a mesternek alapos oka lenne belenyúlni a védelembe, az Alisson előtt remélhetőleg ezúttal jobban takarító hátsó alakzatban feltehetően marad Dani Alves, Miranda és Filipe Luís (bár ő nyakig sáros volt az uruk első góljában), az eltiltott David Luiz helyett pedig Gil játszik középhátvédet ─ a Shandong Luneng bekkje Peru ellen remekül pótolta a nagyhajút, sőt... A középpályán Luiz Gustavo, Fernadinho és az uruk ellen remeklő Renato Augusto lecserélésére sem látunk okot, s a két szélső, Willian és Douglas Costa is jól teljesített, így az uruk ellen ígéretesen mozgó Coutinho, Lucas Lima kettős feltehetően ismét a kispadon kezd majd.

Világbajnoki selejtező, dél-amerikai zóna

Paraguay - Brazília

Asunción, Defensores del Chaco, március 30., 2.45.

A várható összeállítások:

Brazília: Alisson - Dani Alves, Miranda, Gil, Filipe Luís - Luiz Gustavo - Willian, Reanto Augusto, Fernandinho, Douglas Costa - Jonas.

Paraguay: Villar - B. Valdez, da Silva, Gómez, Samudio - González, Ortigoza, Ortíz, E. Benítez, Lezcano - J. Benítez.