A Copa América-kudarc és az olimpiai aranyérem után, immár Titével a kapitányi hídon száll harcba a brazil labdarúgó-válogatott a világbajnoki részvételért. Neymarékra korántsem vár könnyű feladat magyar idő szerint csütörtökön éjszaka: a quitói magaslaton kellene legyőzniük Ecuador válogatottját ─ azt a csapatot, amelyet idegenben az utóbbi 74 évben eddig mindössze kétszer, 1983-ban és 2006-ban sikerült megverniük.

brazil foci brazil futball brazil labdarúgás Brazília Ecuador Neymar Tite világbajnoki selejtező Quito Alisson Daniel Alves Marquinhos Miranda Marcelo Paulinho Willian Casemiro Gabriel Jesus Gabriel Barbosa sorsdöntő Renato Augusto

 

Nem túl jó előjelekkel vág neki szövetségi kapitányi debütálásának Tite, a brazil nemzeti csapat mestere: a júniusi, csoportkörös búcsúval és Dunga menesztésével végződött centenáriumi Copa Américán épp az egyenlítőiek elleni 0-0-ás döntetlennel indult a brazil vesszőfutás: az akkor Neymar nélkül kiálló kanárik mindössze egy vitatható körülmények között érvénytelenített gólnak  köszönhetően nem szenvedtek vereséget Gustavo Quinteros legénységétől.

A kanárik csütörtök esti vendéglátói egyébként is történetük talán legjobb formáját futják: négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a második helyen állnak a tabellán, míg a brazilok mindössze hatodikak. Arany-zöld szempontból még riasztóbb, hogy Ecuador utoljára 2009-ben kapott ki vb-selejtezőn a 3000 méteres quitói magaslaton, azóta kilenc győzelmet és két döntetlent számlálnak, ami több mint tekintélyt parancsoló.

Miben bízhatnak hát Neymarék a nyitófordulóban az ősi rivális argentinokat idegenben legyőző egyenlítői válogatottal szemben? Leginkább abban, hogy az olimpiai aranyéremnek köszönhetően Brazíliában megváltozott a "széljárás": a szurkolók ismét a csapat mellé álltak, s a szövetségi kapitány is sokkal népszerűbb, mint korábban. A Corinthianst bajnoki címekig, Libertadores- és klubvilágbajnoki győzelemig vezető Tite első mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján is jóval bizakodóbb volt a hangulat, mint a hőn utált Dunga idejében.

"A legfontosabb örökség, amit az olimpiai csapattól kaptunk, mindenképpen a rendkívül erős csapatszellem. Ha valamelyikük hibázott, azonnal ott volt a másik, hogy kijavítsa. Ezt tartom a leginkább lényegesnek, persze nem elhanyagolhatók az egyéni képességeik, a tehetségük sem. Nem véletlenül hívtam meg hét játékost közülük, és a továbbiakban még többen számíthatnak behívóra. Luannal kapcsolatban például az utolsó pillanatig gondolkodtam, de csak huszonhárom játékost nevezhetek a keretbe" ─ dicsérte az aranyérmeseket a selecao főnöke.

Tite azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy elképzelése szerint mindenki azon a poszton játszik majd a brazil válogatottban is mint a klubjában.

"A szövetségi kapitánynak oda kell figyelnie arra, hol játszanak a kiválasztottjai a csapataikban, milyen rendszerben, és mik a konkrét feladataik. Gabigol kivételével, aki kitűnően helytállt a válogatottban kilencesként, én is ezt igyekeztem szem előtt tartani. Gabriel Jesus például vezeti a brazil bajnokság góllövőlistáját, a Palmeirasban ő a középcsatár. Tudnom kell, hol játszik William, Neymar, Renato, Paulinho, Casemiro, Marcelo és Miranda. Hat emberrel támadunk, mint ahogy a brazil és az európai klubok többsége" ─ vázolt fel valamicskét taktikájából a szakember.

Ami a mester kiválasztottait illeti: az egyik legnagyobb meglepetést mindenképpen Paulinho behívása okozta. A Hangcsou Evergrande játékosa utoljára a balsikerű 2014-es világbajnokságon szerepelt arany-zöld mezben, ám a főnök egyik kedvence, a 2012-es klubvébé döntőjében Corintians egyik legjobba volt a Chelsea ellen 1-0-ra megnyert találkozón. A Sao Pauló-i klub jelenlegi és ex-futballistái amúgy is szép számmal vannak a keretben: Paulinhón kívül Marquinhos, Gil és Willian is a Timao játékosa volt, a tartalék jobbhátvéd Fágner pedig jelenleg is a bajnoki címvédőt erősíti.

Tite talán legváratlanabb húzása, hogy visszakerült a válogatottba napjaink talán legjobb balhátvédje, Marcelo, hiányérzetünk pedig amiatt lehet, hogy a sahtaros Taison az olimpiai csapat egyik legjobbja, Luan kárára került be. Akik követik a brazil bajnokságot, talán azon sem lepődnek meg, hogy az U20-as válogatottal 2009-ben világbajnoki ezüstérmet szerző, immár a Zenit keretéhez tartozó ex-gremiós Giulianónak is postáztak behívót. A legnagyobb pozitívum persze, hogy a tavaszi, Uruguay elleni selejtezőt követően először újra ott van a csapatban világ egyik legnagyobb labdaművésze, a most éppen aranyhajú Neymar...

A szövetségi kapitány rendelkezésére álló pár napot figyelembe véve csodát még aligha várhatunk a selecaótól, ám mindenki, aki szorít a kanárikért, úgy véli: az előzmények alapján pillanatnyilag kissé valószínűtlennek tűnő quitói győzelem elindíthatja Neymarékat az Oroszországba vezető úton.

Világbajnoki selejtező, dél-amerikai zóna:

ECUADOR─BRAZÍLIA

Quito, Atahualpa-stadion, 23.00.

A brazil válogatott várható kezdőcsapata:

Alisson ─ Daniel Alves, Marquinhos, Miranda, Marcelo ─ Renato Augusto, Casemiro, Paulinho ─ Willian, Gabriel Jesus, Neymar.

A kispad: Weverton, Marcelo Grohe (kapusok); Fágner, Gil, Pedro Geromel, Filipe Luís, Rafael Carioca, Lucas Lima, Giuliano, Philippe Coutinho, Gabriel Barbosa, Taison (mezőnyjátékosok).