A barátságos meccsek továbbra is mennek a brazil válogatottnak. Dunga fiai kifejezetten jól futballozva győzték le 2-0-ra Denverben a szintén a centenáriumi Copa Américára készülő panamai nemzeti tizenegyet. A vb-selejtezőkön látottaknál jóval kompaktabb csapatszerkezet és hatékonyabb labdaszerzés mellett a felkészülési találkozó legbiztatóbb hozadéka, hogy a canarinha mindkét gólját középcsatár szerezte.

 

Tét nélkül még mindig megy: a brazil nemzeti tizenegy Dunga kapitánysága alatt továbbra is hibátlan a Brasil Global Tournak elkeresztelt haknisorozatban, amely ezúttal Denverben, Panama ellen folytatódott. A "chefe" számára igencsak hosszúnak és forrónak ígérkező nyár ─ ha nem lesz meg az olimpiai győzelem, a kapitány aligha maradhat a székében ─ első megmérettetésén még akkor is jól teljesítettek a sárgamezes fiúk, ha tudjuk, hogy a CONCACAF-zónából érkező ellenfél játékereje nem hajaz a legjobb dél-amerikai vagy európai csapatokéra.

A brazilok vezető góljára nem egészen két percet kellett várni, s ez alatt az idő alatt a közép-amerikaiak nem is találkoztak a labdával: középkezdéstől a Benficával portugál bajnoki és gólkirályi címet szerző Jonas találatáig csak brazil lábakon vándorolt a játékszer; a legalább húsz passzból álló akció még barcelonai mércével mérve is kifejezetten pofás volt. Bár a korai találat után nem jöttek futószalagon az újabb és újabb gólok, a kanáriktól elvárt szórakoztató faktor ezúttal rendben volt, különösen a labdavesztés utáni azonnali visszatámadás tetszett. A kezdetben 4-1-4-1-es felállásban játszó dél-amerikaiak így meg tudták teremteni azt a dominanciát a középpályán, ami a selejtezőkön csak az Uruguay elleni első félidőben, illetve Paraguay ellen csak a heroikus utolsó negyedórában volt meg.

Dunga a második félidőre változtatott a hadrenden: akárcsak Asunciónban 0-2-nél, lekapta az egyetlen védekező középpályást, Luiz Gustavót, s helyére Hulk személyében csatárt állított, azaz 4-4-2-re váltott ─ ez is bőven elég volt a nem túl komoly játékerőt képviselő panamaiak ellen. Az este fénypontja mégsem a főnök taktikai húzása, hanem Gabriel Barbosa pályára küldése volt. A Santos 19 éves, csodagyerekként számon tartott csatára kilenc perccel a beállítása után egy hétpróbás veterán higgadtságával helyezett a kapuba; ezzel egykori klubtársaihoz, Peléhez és Neymarhoz hasonlóan ő is már első válogatottsága alkalmával megszerezte első gólját. Neymar távollétében két centergól: még hogy nincsenek brazil kilencesek?

Brazília─Panama 2-0 (1-0)

Denver, Dick's Sporting Goods Park, 11000 néző.

Gól: Jonas (2.), Gabriel Barbosa (73.)

Alisson ─ 6: Gyakorlatilag dologtalanul álldogálta végig a meccset, ami a két legutóbbi vb-selejtező után üdítő változatosság lehetett.

Daniel Alves ─ 6: Szokása szerint végigrobotolta a meccset a jobb oldalon, védekezésben nem állították nagy feladat elé a panamaiak.

Gil ─ 6: Őt sem, amikor kellett, jól takarított.

Miranda ─ 6: Gil CtrlC+CtrlV

Douglas Santos ─ 7: Kifejezetten ígéretes a srác, remekül kapcsolódott be a támadásokba, az első gól előtti keresztlabdája kulcspassznak bizonyult. Hogy védekezésben mit tud? Talán az is kiderül egyszer.

Luiz Gustavo ─ 7: Az, hogy a panamaiak csak elvétve jutottak el a tizenhatosig az első félidőben, nem kis mértékben az ő érdeme.

Elias ─ 7: Hatalmas futómennyiség, meg egy gólpassz-féleség Jonasnak. Nem játszott olyan látványosan, mint Renato Augusto, de sokkal szilárdabb a középpálya vele, mint Fernandinhóval.

Renato Augusto ─ 7: Kihagyott ugyan két helyzetet, de ő a jelenlegi brazil válogatott szíve, tüdeje és esze, kezdem nagyon imádni, remélem a Copán MVP lesz.

Willian ─ 6: A másik lieblingem, vele kapcsolatban nem tudom elégszer hangsúlyozni az alázatot. Pedig képességei is vannak ám rendesen.

Coutinho ─ 8: Eddig nem nagyon jött be neki az A-válogatottság. Most tarthatatlan volt, Neymar és Douglas Costa távollétében nem lenne baj, ha csúcsformába lendülne. Amúgy szerintem ő is lesz még aranylabdás.

Jonas ─ 7: Ricardo Oliveira kidőlése miatt van a keretben, ő sokkal inkább hamis kilences, mint valódi center, de szinte mindig megjátszható, és többet tesz hozzá az összjátékhoz, mint a santosos öreg harcos.

A cserék:

Rodrigo Caio ─ 6: Védőnek nevezték, védekező középpályásnak állt be, nagyon határozottnak tűnt, ügyes kiskölök. Remélem, kezd Haiti ellen.

Fabinho ─ 6: Kevés időt kapott a világ legjobb jobbhátvédjének helyén, hibázni nem nagyon tudott.

Lucas Lima ─ 6: Nagyon nagy cimborája a bogyónak, intelligens is, nem véletlenül csábítja a Real Madrid és a Barcelona. Lesz még élesebb is, de egszer-kétszer megkeverte a panamerókat.

Hulk ─ 5: Ez nem az ő meccse volt, pedig egy teljes félidőt kapott.

Gabriel Barbosa ─ 8: Hát valahogy így kell egy tininek bemutatkozni a brazil válogatottban. Nem volt betojva, annyi szent. Hidegvérű befejezés, szép elfutások a bal szélen. El ne cseszd, kölyök!

Kaká ─ 6: Van, aki őt nem szereti? Én már csak akkor szeretném jobban az utolsó világbajnok mohikánt, ha berúgta volna a ziccerét. Egyébként egy-két villanása kifejezetten kakás volt Ricardo Izecson dos Santos Leitére emlékeztetett.

*A cím azért némi iróniával értendő.