Akik a Peru elleni 1-0-s vereség után sokan többet vártak a haiti válogatottól, keserűen csalódtak: a brazilok félgőzzel is tükörsimán verték 7-1-re a karibiakat, sőt, az eredmény két számjegyű is lehetett volna ─ továbbra sem tudtuk meg, mire képes a Dunga-csapat.

 

Amikor Philippe Coutinho fél perccel a lefújás előtt bevágta az egyben mesterhármast jelentő második bombagólját, alig akadt bárki, akinek a 7-1-es végeredmény láttán ne jutott volna eszébe a brazil labdarúgás eddigi legnagyobb tragédiájaként számon tartott, Németországtól elszenvedett hasonló arányú vereség. Az idők azonban változnak: míg a két évvel ezelőtti tragédiát sokan úgy tartják számon, mint azt a meccset, amely után Brazília megszűnt futball-nagyhatalom lenni, a csütörtök hajnali gólzáporos győzelem reményt adhat az újrakezdésre. No nem a legyőzött ellenfél erejének okán: a haiti válogatott a szerénynél is szerényebb képességű együttes, sokkal inkább azért, hogy a sikerből a "hétegyesek" után felnövekvő új generáció erőt meríthessen ahhoz, hogy túllépjen a germánok elleni szégyen okozta frusztráción.

A pozitívumokkal kezdve elmondhatjuk, hogy a brazil futballhagyományoknak sokkal inkább megfelelő, magasan kezdett letámadásra és magabiztos labdabirtoklásra épített "altatunk, majd robbantunk" típusú foci meghozta az eredményét. Már Ecuador ellen is látszott, mit is akar játszatni az amúgy a zárt védekezésből indított kontrákat favorizáló Dunga, de Gustavo Quinteros masszív hátsó alakzata kordában tudta tartani Coutinhóékat. A haitiak azonban hiába játszottak 5-4-1-et, állandó nyomásnak védelmük képtelen volt megfékezni a sárga mezes középpályás- és támadósort, amely a kapitányi intelmeket figyelembe véve ezúttal átlövésekre is bátran vállalkozott ─ egy ilyen bombából törték meg a jeget, ráadásul épp a kiscsapatok számára lélektani határt jelentő első negyedóra letelte előtt. A helyenként ügyesen cselező és elképesztő fizikai adottságaira építő karibi együttes épp ezért a mérkőzés döntő részében legfeljebb távcsővel kémlelhette a brazil térfelet, és össze is roppant a nyomás alatt, pedig Daniel Alves és társai sokszor olyan pofátlan lazasággal tették-vették a bőrt, mintha egy kedélyes balatoni sörmeccset vívtak volna - mindezt 90%-os pontossággal kivitelezték.

A találkozó ilyenformán nem is volt alkalmas arra, hogy kijöjjenek a seleção hibái, azt azonban a gálaelőadásból is leszűrhetjük, hogy bármennyire is látványos volt a kanárik egyérintős összjátéka, bizony láttunk láttunk eladott labdákat, amit egy fajsúlyosabb ellenfél kihasználhat. A haitiak gólja azt is megmutatta, hogy a az aktuális vetélytárs kontráinál a védelem még mindig nem mindig tud megfelelően visszarendeződni, nem csodálnám, ha a szakmai stáb ezt a játékelemet komolyan sulykolná a Peru elleni sorsdöntő  mérkőzés előtti néhány napban.

Mindazonáltal aki az Ecuador-meccset követően szenvedős, kicsikart győzelemre számított ─ erre a közép-amerikaiak Peru elleni produktuma adott is némi okot ─, az bizony nagyot csalódott. Egy 7-1-es diadalt pedig akkor sem kell megmagyarázni, ha az a torna leggyengébb alakulata ellen születik. Arról, hogy szakmailag és mentálisan hol tart most a brazil válogatott, az életükért küzdő inkák elleni ki-ki meccsen többet megtudhatunk.

Egyéni értékelő:

Alisson ─ 6: Négyszer kellett védenie az egész meccsen, a haitiak gólja előtt nagyot mentett, de a védőtársak nem tudták eltakarítani a kipattanót.

Daniel Alves ─ 9: Az immár juventusosnak számító Barça-ikonnek fergetegesen nagy meccse volt, mérnöki precizitású beadásai "két és fél" gólpasszt jelentettek, s ezen túl is úgy tette-vette a zsugát, mint egy vérbeli játékmester. Pedig jobbhátvéd. A JOBBHÁTVÉD. A haitiak góljánál neki kellett volna lezárni a jobb szélt ─ három négy éve meg is lett volna. Ezért a pontlevonás.

Marquinhos ─ 5: Direkt vagyok szigorú vele, egy ilyen kaliberű bekket ne forgasson már be egy hiti csatár... Amúgy rendben volt.

Gil ─ 6: Tette a dolgát, most is rendben volt. Hetest érdemelne, de a gól miatt minden védőtől levontam egyet, ős sem kerülheti el a sorsát.

Filipe Luís ─ 4: Lehet, hogy a Cholo Simeone-féle Atlétinek kulcsembere, de a brazil válogatottban egyszerűen testidegen. Dani Alvessel ellentétben egyetlen jó beadása nem volt, elöl pontatlan, hátul rosszul helyezkedik. Marcelo meg a keretben sincs, Roberto Carlost meg valószínűleg röhögő/sírógörcs kerülgeti a játéka láttán. Na ne már...

Casemiro ─ 7: Nem akarok semmit elkiabálni, de lehet, hogy  megvan a brazil labdaszerző középpályás kábé hat-nyolc évre. Sajnos kisárgázta magát a Peru elleni meccsről.

Elias ─ 7: Még mindig nem nagyon láttam a tőle elvárható "másodszándékú" kapu elé érkezéseket. A Gabrielnek adott gólpasszáért jár a hetes.

Renato Augusto ─ 9: Hatalmas szív, hatalmas meló, remek passzjáték. Az elrontott ziccere után kábé húsz másodperccel szerzett fejesgólja élményszámba ment. Kihagyhatatlan.

Willian ─ 8: Ez a fickó rettenetesen tud focizni. Egy kritikus helyen eladott labdájára emlékszem, utána ment, visszaszerezte (egyesek szerint rekuperálta). A szélső létére a karmesteri pálcát is bármikor a kezébe veszi, nem véletlen, hogy a pletykák szerint Conte rá akarja építeni a Chelsea-t. Csak a gól hiányzott.

Coutinho ─ 10: Mesterhármas, két elképesztő bombagól, zseniális passzok és szólók tömkelege. A haitiak gyakorlatilag annyiszor vetettek keresztet, ahányszor hozzá került a labda. Már az első támadásnál alig bírták megállítani. Én a 4-3-3-ban (4-1-4-1-ben) inkább a vonaltól picit beljebb, középpályásként játszatnám, Neymart pedig a balszélen, de Cou ott is megállja a helyét. Ha kiegyensúlyozottabb tudna lenni, ott lenne a világ öt legjobb játékosa között. Igazi brazil.

Jonas ─ 6: Megint szinte mindig megjátszható volt, gólpasszt is adott az öreg harcos, viszont koránál fogva kevésbé dinamikus, mint Gabriel Barbosa. Kár, hogy lemaradt Willian passzáról az első félidőben.

A cserék:

Gabriel Barbosa ─ 7: Hogy egy film(al)címet idézzek: A New Hope. Dinamikus, gyors, eddigi három válogatott meccsén két gól a mérlege, de ha a többi befejezésnél is olyan higgadt, mint az első helyzeténél, mesterhármast szerezhetett volna.

Lucas Lima ─ 7: Így kell beszállni egy mérkőzésbe. Az ellenkező irányú mozgásból szerzett fejesgólja mestermunka volt. Ha már tízes a mezszáma, szívesen látnám egyszer a kezdőben.

Walace ─ 6: Kései csere, debütált a brazil válogatottban.