Sordöntő meccsre készül Peru ellen a brazil válogatott, amely csak akkor int búcsút a Copa Américának, ha hétfőn hajnalban kikap az inkáktól. Igazi dél-amerikai sajátosságként a két válogatott az Ecuador─Haiti meccs eredményének ismeretében lép pályára a Gillette Stadiumban. Tradicionálisan országos egyesnek titulálhatnánk a Copa América B-csoportjának küzdelmeit lezáró Brazília─Peru mérkőzést, ám a seleção legújabb kori történetének ismeretében kötelező az óvatosság. Na meg a mindent lebíró küzdeni tudás.

 

A két csapat a tavalyi kontinenstornán is egy csoportba került, s bizony Neymarék alaposan megszenvedtek az inkák kései utódai ellen. Talán sokan emlékszünk még Jefferson hajmeresztő passzára, amelyből Christian Cueva már a 3. percben felidézte a 2014-es vébé kínjait, ám Neymar előbb Daniel Alves mesteri beadásából fejjel egyenlített, majd amikor már rajta kívül talán mindenki elkönyvelte az ikszet, pazar gólpasszt adott Douglas Costának. Az akkori két gólszerző közül most egyik sem lesz ott Foxboroughban, tekintve hogy a csékát a Barcelona, Costát pedig a német kupadöntőn összeszedett sérülése "írta ki" az idei tornáról.

A peruiakkal aztán tavaly ősszel, a dél-amerikai világbajnoki selejtezősorozatban is megütköztek a kanárik, a salvadori Arena Fonte Novában sima 3-0-s hazai győzelem született. A góltermésből Douglas Costa akkor is kivette a részét, akkor az első találatot szerezte. A másik két "beköszönő" minden bizonnyal most is ott lesz a kezdőben, hiszen abszolút alapemberei Dunga válogatottjának.

Nem léphet pályára viszont a Real Madrid remek labdaszerző középpályása, Casemiro, aki Haiti ellen megkapta a második sárga lapját, így a lelátóról figyeli majd a társakat. Távollétében nagy kérdés, hogy ki pótolja: a Grêmio ifjonca, Wallace a természetes helyettese, ám a remek fizikai felépítésű srác az előző meccs utolsó tizenöt percében jutott szóhoz először  válogatottban, így előfordulhat, hogy a karibiaknak két gólt lövő Renato Augustót vezényli kissé hátrébb a kapitány ─ ebben az esetben Lucas Lima lehet felelős a játék szervezéséért. A védekező középpályás posztján kívül még a center kiléte kérdéses; itt minden bizonnyal Jonas kezd, de lehet, hogy a Haiti ellen remeklő Gabriel Barbosa kap bizalmat ─ kezdőként először.

"Uruguay kiesése komoly figyelmeztetés, a Copa rendkívül kemény torna, mindenki nyerni akar, nincs könnyű meccs. Az uruguayiak remek csapattal jöttek, persze érezték Suárez hiányát, aztán levesztették az első meccsüket, s valamelyest az önbizalmukat is, és kiestek. Úgy érzem, mi jó passzban vagyunk, egyre jobbak leszünk, egyre inkább megismerjük egymást. Azt hiszem még soha nem voltunk ilyen felkészültek" ─ igyekezett szítani az arany-zöldek harci szellemét Filipe Luís.

Akárhogy is, a tét óriási, hiszen a csoportból kiesni minden eddiginél nagyobb szégyen lenne, ami borítékolhatóan Dunga menesztéséhez vezetne ─ olimpia ide vagy oda. A negyeddöntőben egyébként Kolumbia várhat a csapatra, miután egy győzelem szinte biztosan a csoportelsőséget jelentené. Amennyiben Ecuador hat gólnál nagyobb különbséggel győzné le Haitit, a Peru elleni döntetlen azt is jelentené, hogy Coutinhóék elkerülik a cafeterókat, de a házigazda amerikaiakkal kellene játszani a legjobb nyolc közt ─ mindenki döntse el, melyik lenne a szerencsésebb felállás.

A harmadik opcióra gondolni sem merünk....

Copa América, csoportkör, 3. forduló:

Brazília─Peru

Foxborough, Gillette Stadium, 2.30. Tv: Sport1

A brazil válogatott várható összeállítása: Alisson ─ Daniel Alves, Miranda, Gil, Filipe Luís ─ Walace ─ Willian, Renato Augusto, Elias, Coutinho ─ Jonas.