A brazil labdarúgó-válogatott magyar idő szerint vasárnap hajnal négykor kezdi meg szereplését az egyesült államokbeli, centenáriumi Copa Americán; az Ecuador elleni várható kezdőcsapatban egyetlen olyan játékost sem találunk aki az elejétől pályán lett volna a 2014-es világbajnokságon a németek ellen 7-1-re elveszített elődöntőben.

 

Júlio César ─ Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo ─ Fernadinho, Luiz Gustavo ─ Hulk, Oscar, Bernard ─ Fred. Ez a névsor amolyan negatív mementóként alighanem örökre beleégett a brazil futballért rajongók elméjébe-lelkébe. A két évvel ezelőtti hazai rendezésű vébén az akkor még Luiz Felipe Scolari irányította alakulat ebben a felállásban szenvedte el a Belo Horizonte-i elődöntőben minden idők legszégyenletesebb világbajnoki vereségét a későbbi győztes németek ellen. Bár az idei Copa Américára nevezett keret alakulásában a sérülések is komoly szerepet játszottak, úgy tűnik, Dunga a humánerőforrás tekintetében is igyekszik megszabadulni a "mineirazo" démonaitól.

Az egyébként ─ jogosan ─ rengeteget kritizált szövetségi kapitány a legutóbbi edzésen az Alisson ─ Daniel Alves, Marquinhos, Gil, Filipe Luís ─ Casemiro ─ Willian, Renato Augusto, Elias, Coutinho ─ Jonas felállásban szerepeltette a csapatot (Marquinhos a kisebb sérüléssel bajlódó Miranda helyére került be), ami azt jelentheti, hogy vasárnap hajnalban Ecuador ellen egyetlen olyan játékos sem kezd majd, aki ott volt annak idején a Mineirão-stadionban a kezdő sípszó felharsanásakor. A történelmi égéssel végződő tornán a jelenlegi keretből mindössze három futballista, Dani Alves, Willian és Hulk volt ott, közülük a Zenit csatára játszott az elejétől fogva Belo Horizontéban ─ Willian csereként állt be a második félidőben, Alves pedig a kispadról nézte végig minden idők legnagyobb égését.

Noha a Copára eredetileg nevezett huszonhárom labdarúgóból hat(!) esett ki különféle okok miatt, az utóbbi két hétben, az azért feltűnő, hogy Dunga igyekszik "hétegyteleníteni" az együttest: az eredetileg nevezett, de otthon maradni vagy az edzőtáborból végül hazautazni kényszerülő játékosok ─ Ederson, Luiz Gustavo, Rafinha, Douglas Costa, Kaká és Ricardo Oliveira ─ közül is csak a Wolfsburg most családi okok miatt távolmaradó labdaszerzője volt ott a balul végződött világbajnokságon. A kapitány persze kijelentette, hogy a Copa után az eleve számításba sem vettek közül páran visszatérhetnek a vébéselejtezőkre, ám aligha kétséges, hogy egy esetleges sikeres szereplés megnehezítené a visszautat David Luiz, Marcelo, Oscar vagy éppen a Manchester Cityben jól, a nemzeti tizenegyben viszont rendszeresen pocsékul teljesítő Fernandinho számára.

Bár egy ekkora sérüléshullám sosem szerencsés, a válogatott jövője szempontjából akár jól is elsülhet a pánikmozgósítás: a kimaradók helyére behívottaknak ugyanis hatalmas lehetőség lesz USA-beli torna. Luiz Gustavo kiesésével megnyílt az út a kezdőbe a BL-győztes Real Madrid egyik legjobbjának, Casemirónak; bizonyíthat a PSG szélvészgyors szélsője, Lucas Moura, akit Dunga eddig feltűnően mellőzött. Kaká sérülése adott sanszot a négy év után újra számításba vett, egykoron csodagyerekként számon tartott játékmesternek, Paulo Henrique Gansónak, aki ha epizodistaként is, de ízelítőt adhat kétségbevonhatatlan tehetségéből. A Copa legnagyobb felfedezettje Gabriel "Gabigol" Barbosa lehet ─ az ő válogatott debütálását az előző írásomban már megénekeltem ─, de nem jött rosszul a hirtelen kapott lehetőség a Grêmio ifjú védekező középpályásának, Wallace-nak sem, aki az olimpiai részvételre pályázik.

Azt Dungától természetesen balgaság lenne elvárni, hogy az új arcokat egyből zökkenőmentesen tudja integrálni az általa elképzelt rendszerbe ─ nem is lehet, mert kevés a rendelkezésre álló idő ─, de feltűnésük a válogatott környékén azt jelentheti, hogy a "geração 1x7" tagjai helyett új, győztes mentalitású futballisták ölthetik magukra az arany-zöld mezt.

Centenáriumi Copa América, B-csoport, 1. forduló:

Brazília─Ecuador

Rose Bowl, Pasadena, június 5., 4:00. Tv: Sport1

A várható brazil kezdőcsapat: Alisson ─ Daniel Alves, Marquinhos (Miranda), Gil, Filipe Luís ─ Casemiro ─ Willian, Renato Augusto, Elias, Coutinho ─ Jonas.